Welsh Springer Spaniel

 - Skrevet af Lotte Evers

 

Der findes otte forskellige Spaniel racer, som ikke er ens hverken af udseende eller temperament. Både Engelsk og Welsh Springer Spaniels, er i den mellemstore ende af størrelsesskalaen – kun overgået af den Irske vandspaniel. Typisk for Welsh Springer Spaniels (WSS) er deres blide udtryk, der rammer dig lige i hjertet. Deres utrolig smukke farver er et skønt syn, og de har et mildt og samtidigt frækt ansigtsudtryk. WSS er i generationer avlet til at være jagthunde. Man kan ikke bare viske tavlen ren, fordi man har besluttet sig for, at ens nye hund skal være selskabshund. Det er vigtigt som ejer at kende til hundens oprindelige arbejdsegenskaber, så du kan tilbyde din WSS et aktivt liv med den rigtige træning og aktivering. Jagtlysten i din spaniel vil altid være der, og det vil komme til udtryk i alt, hvad den fortager sig.

 

Alle WSS besidder nogle generelle karaktertræk, som jeg vil forsøge at liste op her. Der vil altid være undtagelser til reglen, men nedenstående vil forhåbentlig give dig en ide om, hvad der gemmer sig af udfordringer, underholdning og utrolige ting i disse fantastiske hunde.

 

Hvad er der i vente?

De, der elsker WSS kender til deres varme personligheder, intelligens, legeglæde/livsglæde og charme. De fleste fastholder, at de ikke kan forestille sig et liv uden en WSS, når de først har haft en indenfor dørene. Faktisk er det sådan, at mange der starter med en WSS, ser sig selv med to af slagsen inden alt for længe. Det er en hund, der kræver en nærværende ejer, der bruger tid sammen med sin hund hver dag. Til gengæld er det det hele værd, når man deler liv med en spaniel.

 

Men hvad er det der gør denne race så populær? WSS er fysisk stærke og absolut ikke skrøbelige. De elsker os betingelsesløst og er kilde til evig morskab og kærlighed. Det er sociale hunde, der knytter sig stærkt til familien og som ofte kommer godt ud af det med både børn og andre hunde. Den er omgængelig, venlig men også meget følsom. Det er en hund, der er let at have med overalt, hvis din WSS har fået de rette opvægstbetingelser med målrettet miljøtræning og socialisering. Når den først har indtaget dit hjem og hjerte, vil den hurtigt indtage din omgangskreds. Trofasthed og loyalitet kombineret med en evne til at holde sin ejere godt underholdt hver dag, giver dagligt WSS’en nye beundrere verden over.

 

Som alle andre hunde, har WSS også særlige behov. Ingen af disse er dog så anderledes eller avancerede, at du som potentiel spaniel ejer, skal bekymre dig. Uanset hvilken hund du vælger, har den krav på, at dens ejer er villig til at sætte sig ind i og imødekomme de behov, den har. Hvis du, som kommende WSS-ejer, er klar over, hvad der er i vente, inden du anskaffer dig en WSS, vil du have mulighed for at nyde og få det optimale ud af disse glade og samarbejdsvillige hunde. Det vil også give dig mulighed for at forstå og måske dæmpe nogle af de naturlige egenskaber inden de ”blomstrer”.

 

Ikke kun et sødt ansigt

En WSS er let at falde for. Den har det hele med sig. Den ser smuk og sød ud, og så er den en rigtig charmetrold at være sammen med. Men det er som bekendt ikke det ydre det kommer an på. En WSS er og bliver en jagthund. Det er en krævende hund, som ikke kun skal arbejde med kroppen, men som også har brug for mentale udfordringer i hverdagen. Det er en hund, der har brug for en ejer, der respekterer og forstår at håndtere dens jagtdrift. Går du med din WSS i områder, hvor der ikke findes vildt men ofte bliver luftet hunde, går det som oftest fint. Men slipper du den på områder, hvor der er vildt, er det svært at dæmpe jagtlysten hos din spaniel og den vil gå på jagt.

 

Aktiv og imødekommende

WSS er livlige, aktive og imødekommende. En del er endda så kontaktsøgende og imødekommende, at det til tider kan være lidt overvældende. De hilser gerne på alle de møder. Ser de deres snit til det, placerer de gerne begge forben op ad, hvem de nu vil hilse på.

 

WSS hopper generelt meget op – specielt som velkomst. De er jo til dels lovligt undskyldt, når de har et navn, der advarer på forhånd = Welsh Springer Spaniel. Har du flere WSS eskalerer hopperiet hurtigt. Det er derfor vigtigt, at du fra første dag, på venlig vis, lærer din hvalp, at den ikke må hoppe op, når den hilser, hvis det er noget du går op i.

 

Forsigtig og usikker
Man kan ikke skære alle WSS over en kam. Der vil altid være individer, der kan være reserverede og uinteresserede i fremmede personer eller hunde. Med det til tider lidt sarte og blide sind en spaniel har, kan der let komme ”skår i glæden”, hvis hvalpen får en dårlig oplevelse eller er usikker på fremmede. Mangelfuld prægning og socialisering fra hvalpetiden, sætter dybe spor. Selv med en god start på livet, kan der være individer, der foretrækker et mere tilbageholdt liv uden for meget kontakt fra fremmede. Tidlig socialisering er nødvendig og er med til at skabe et stabilt og racetypisk imødekommende gemyt, som WSS er så kendt for. Hvalpens første uger har afgørende betydning for dens fremtid - ved køb af hvalp handler det her om at være kritisk og lade fornuften styre frem for hjertet.

 

Undervurderet og understimuleret
WSS er de sidste par år blevet en eftertragtet race. Deres smukke udseende i kombination deres blide sind og trænbarhed har gjort dem meget populære som familiehunde. Desværre er der mange spanielejere, der ikke ved hvor meget motion en WSS behøver. De bliver overrasket over, hvor meget energi den har - specielt som unghund kan der være fuld fart på hele tiden. Kombinationen af den energiske hund og let stressede temperament kan gøre dem krævende som selskabshunde, hvis ikke de får opfyldt deres behov. Får de ikke det, bliver resultatet en understimuleret hund, der mistrives. Heldigvis lever de fleste WSS et herligt liv med deres aktive familier.

 

Working Spaniels

Det kan ikke siges for tit, WSS er hunde, som er ”working spaniels”, det vil sige hårdtarbejdende hunde, der har brug for masser af motion og mentale udfordringer. De kræver racespecifikke opgaver for at tilfredsstilles og trives. Hvis du ikke giver din aktive og jagtinteresserede WSS en grundig træning, daglig motion og mentale opgaver, vil du med stor sandsynlighed møde ”udfordringer”, der kan gøre livet surt for din WSS, dig og jeres omgangskreds. Det kan blandt andet være, at du ikke kan slippe din hund løs, med mindre arealerne er indhegnede. Det kan være, at der dukker stressrelaterede problemer op, så som overdreven gøen, alene hjemme problemer eller aggressiv adfærd overfor andre hunde. Resultatet af for lidt eller forkert aktivering bliver desværre for nogle hunde et liv i snor, væk fra andre hunde, mens nogle bliver omplaceret eller aflivet.

 

Alle WSS har behov for fysisk motion både som unghunde og voksne. De er hundeverdenens racerbiler og trives absolut ikke med et liv i snor. Hvis du ikke har tid, kræfter eller mulighed for at tilbyde din WSS at være løs på dagelige gåture og kunne bevæge sig frit i et varieret terræn, er det ikke en race for dig. Får din WSS ikke tilstrækkelig motion hver dag, vil den blive rastløs, finde på unoder. De kræver en aktiv ejer, der går lange ture og finder på sjove ting på gåturen. Alt lige fra “Har jeg nu tabt min handske igen, og hvor er du dygtigt, du kan finde den”, til siksak øvelser mellem træerne og selvfølgelig mulighed for at løbe løs og møde andre socialt velfungerende hunde.

 

Rolig rutinemæssig hverdag
Rutiner og forudsigelighed er noget alle hunde bliver trygge af. På grund af sit livlige temperament kræver en WSS bestemt også en vis form for rutine. Det er ikke alle WSS, der kan finde sig til rette hos familier med en ustruktureret hverdag. WSS kan let blive stressede, hvis de ikke fornemmer en fast rytme i dagligdagen. Det kan være alt lige fra, at børnene kommer og går i løbet af dagen, eller at der er forskellige mødetider. Hvis du har skiftende arbejdstider, lever et flyvsk liv eller har svingdør i huset, bør du forsøge at tilrettelægge din hverdag, så du tager bedst mulig hensyn til din WSS – eller helt lade være med at få en.

 

Din WSS – din skygge
En af de dejlige sider ved vores WSS er, at de er så glade for at være sammen med deres ejere. Spaniels er meget flokorienteret og vil være sammen med deres ”familie” så meget, det er muligt. Det indebærer at din WSS ofte vil følge dig i køkkenet efter kaffen, på toilettet eller hvor i huset du bevæger dig hen. WSS er gladest, når de er i selskab med deres ejere og har brug for mange timers opmærksomhed. De elsker at være med i alt, hvad du foretager sig. WSS egner sig ikke til at gå i hundegård eller blive lukket væk – det gør dem ulykkelige.

De fleste WSS er kælne og har brug for en del fysisk kontakt med deres ejere. Herhjemme kalder vi dem for ”velcro-hunde”. Der er aldrig en tom plads i sofaen, når vi ser film. De elsker at ligge i arm på sofaen og bestemt også i lænestolen. Nogle WSS kan have et meget stort behov for kropskontakt og kan til tider kræve en kæletur, ved at hoppe op på dig, når du har sat dig i lænestolen. Men findes der egentlig noget bedre end en snorkende spaniel i armen, varm kaffe i koppen og en god krimi på tv!

 

Vagthund
Hvis du er på udkig efter en
modig vagthund, vil en WSS nok skuffe dig. WSS er venlige og imødekommende overfor de fleste mennesker. De er gode til at alarmere, når der er nogen ved døren, men i stedet for at jage en fremmed på porten vil den nok nærmere jage ham ud til kiksedåsen. Vælg en anden race, hvis du vil have en hund, der skal passe på andet end dens kødben.

 

Fantastiske Fregner

Livet med en WSS er fantastik og berigende. En ven for livet, der rammer dig i hjertet. En tro følgesvend, der deltager aktivt i alt, hvad du foretager dig og følger dig overalt. Den bliver det familiemedlem, der sørger for den daglige underholdning, der giver dig ro i en stresset og fortravlet verden. Hvis du behandler din WSS kærligt og respektfuldt og samtidig skaber en hverdag med øje for dens racespecifikke egenskaber, får du en hund, der følger dig i tykt og tyndt og er loyal til det sidste. Dette var blot et lille kik i WSS verden – der er meget mere at fortælle om racen.

 

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide mere...Ud over det anbefaler vi alle at købe Lottes bog - Spanielbogen. En meget omfattende bog om livet med spaniels.

 

Læs mere om Spanielbogen her >>

​​Hvad er mit og hvad er dit?

​Da vi desværre ofte oplever, at der bliver kopieret materiale fra vores hjemmeside, vil vi bede dig respektere, at der er COPYRIGHT på samtlige tekster og billeder.

 

Kopiering af dele eller hele denne tekst/billeder er derfor ikke tilladt uden forudgående accept fra forfatter Lotte Evers samt fotograf Jan Buk.

 

© 2016 Kennel Churnwood