Tjekliste ved køb af hvalp

Tjekliste ved hvalpekøb

Det er ikke kun opdrættere, der skal stille krav til hvalpekøbere – du skal også stille krav til os. Det kan være svært at huske alle spørgsmål, når man sidder hos en opdrætter - derfor kan det være en god ide, at lave en liste over spørgsmål inden du kommer på besøg.

Vi har her lavet en liste over, hvad vi selv spørger om, når vi køber hvalp. Denne liste er ment som en “guideline” og kan give svar på nogle spørgsmål, der kan være med til at hjælpe dig i din beslutning om, hvor du vil købe dit nye familiemedlem. Listen kan bruges, uanset hvilken race du skal anskaffe dig.

 

Besøg flere opdrættere
Besøg altid flere opdrættere – vi er p.t. ca. 10 Welsh opdrættere i Danmark (primært på Sjælland). Selvom du måske er helt sikker på, at du har fundet den rigtige opdrætter for dig, så vil du kunne lære meget ved at se andre Welsh Springer Spaniels hos andre opdrættere.

Sunde og raske hunde
Se efter om hundene virker sunde og raske. Hundene skal have rene og klare øjne (der ikke løber) og ikke lugte i ørene (tegn på øreproblemer). Generelt skal hundene se velplejede ud og være i god fysisk form. Hvis opdrætteren har flere hunde, kan man med fordel spørge om man må hilse på dem – eller få en forklaring, hvis de er lukket væk fra flokken.

 

Sund avl
Hvis en opdrætter siger “jeg avler sunde hunde” hvad betyder det ? Hvordan sikrer opdrætteren en sund avl ? Hvike garantier stilles der i forbindelse med hvalpens/hundens sundhed?

 

Færdigheder og samarbejde
Hvis du skal bruge en jagthund, kan det være relevant for dig, at se hunden udføre jagtlige opgaver (drive, apportering eller lign.). Hvis du ikke vil bruge din Welsh til jagt, er det stadig vigtigt, at du kan se, at opdrættere arbejder med sine hunde på en eller anden måde. Det viser blandt andet om hundene har samarbejdsevner og at der bliver lavet noget med dem, træningsmæssigt. Derfor - hør hvad hundene har af færdigheder og om du kan få lov til at se dem i praksis.

 

En del af familien
Spaniels egner sig ikke til at leve isoleret, derfor bør hundene i kennelen være familiehunde. Det vil sige, at alle hundene ikke er lukket væk, men er i menneskelig kontakt de fleste af døgnets timer.

Hvalpe på fuld tid
At have et kuld hvalpe er fuldtidsarbejde. Der skal skiftes aviser, fodres og socialiseres og meget meget mere ... Det kan være en ballancegang - blot med et enkelt kuld - at få tiden til at slå til... Specielt hvis der er andre hunde i kennelen, der ikke skal forbigåes i hvalpe-perioden. Ofte vil en opdrætter planlægge, hvornår et kuld kommer til verden, ud fra hvornår man har bedst tid til hvalpene.

 

Hvalpetid – hvor ?
Hvor befinder hvalpene sig fra de bliver født til de skal rejse hjemmefra ? Her er det vigtigt, at hvalpenes opvækst sker i et trygt miljø – hvor hvalpe vokser op som en del af familien i huset. De skal lære “huslyde” at kende – støvsuger, fjernsyn, døre der smækker og mennesker der kommer på besøg. Hvalpene bør ikke placeres isoleret fra familien eller huset, men skal på den anden side ikke placeres midt i et rum, hvor der konstant er uro/gennemgang. De første mange uger, skal hvalpene og tæven have fred og ro. Du skal derfor ikke forvente at kunne komme på besøg før efter hvalpene er fyldt 4-5 uger.

 

Socialisering og miljøtræning
Et hvalpekuld skal opleve verden – og det sker ikke kun indenfor hjemmets 4 vægge. Spørg til hvordan opdrætteren socialiserer og miljøtræner sine hvalpe.

 

Foder
Mad skal hvalpene jo have, men det er ikke uvæsenligt hvad de får at spise – spørg opdrætteren hvilket foder de bruger og hvorfor.

Den rigtige hvalp til den rigtige familie
Der kan være stor forskel på hvad hvalpekøbere forventer af deres nye hvalp. I et kuld kan hvalpenes personlighed variere. Derfor er det en god ide, at man som opdrætter gør sig nogle tanker omkring hvilken hvalp der passer bedst til hver familie. Spørg hvordan opdrætteren finder frem til, hvilken hvalp der egner sig bedst til netop din familie.

 

Køb af hvalp – en tillidssag
At købe hvalp er en tillidssag. Derfor er det vigtigt, at du som hvalpekøber har tillid til din opdrætter og føler, at I kan have en dialog resten af din hunds liv – også hvis der skulle gå noget galt.

 

 

​​Hvad er mit og hvad er dit?

​Da vi desværre ofte oplever, at der bliver kopieret materiale fra vores hjemmeside, vil vi bede dig respektere, at der er COPYRIGHT på samtlige tekster og billeder.

 

Kopiering af dele eller hele denne tekst/billeder er derfor ikke tilladt uden forudgående accept fra forfatter Lotte Evers samt fotograf Jan Buk.

 

© 2016 Kennel Churnwood